banner ad

Zkušenosti s tejpováním

26.10.2015 | Autor: | Přidat komentář

Tejpování jsem „odolával“ až do letošního Spartathlonu. Při ultra bězích mám sice běžně potíže se stehenními svaly, ale věřil jsem tomu, že tejpy by neudělaly žádný rozdíl. Nicméně, v Japonsku jsem neodolal a koupil s pár kousků za dobrou cenu. Jaké jsou první zkušenosti?

Běžci otejpovaní od paty až k pasu vždy budili na mých rtech úsměv. U některých běžců vypadá tejpování až absurdně. V každém případě, po prostudování zdrojů na Internetu jsem se rozhodl při letošním řeckém dobrodružství tejpování zkusit, a to na stehnech vepředu a na achilovkách, jejichž bolestmi také někdy trpím (užil jsem si s nimi až dost na Ultrabalatonu). Koneckonců, nic jsem tím zkazit nemohl – přinejhorším se daly vždy strhnout.

Moje otejpování se na každé noze skládalo ze dvou kusů na stehenním svalu zepředu a ze tří kusů na achilovce. Tejpování na stehnech jsem měl pod dlouhým kompresními šortkami, na achilovkách pod ponožkami, takže byl předpoklad, že mne nebude během závodu otravovat odlepování.

Před nalepením je nejdříve vhodné vyholit příslušná místa. V oblasti kotníků toho nebude moc, ale na stehnech to asi bude něco jiného. Je třeba počítat s tím, že člověk bude nějakou dobu po závodě vypadat s částečně vyholenými stehny jako blbec, no to se ale nedá nic dělat. Návodů k aplikaci pásky je na Youtube obrovské množství, takže s vyhledáním postupu nebudete mít problém. Na co je třeba skutečně pamatovat je to, že (a) začátek a konec pásky musí být přiloženy bez napnutí, protože se jinak začne odlepovat, a (b) po nalepení je pásku nutné pečlivě „přežehlit“ rukou nebo podložní vrstvou pásky, aby se tepelně aktivovalo lepidlo.

Moje praktické zkušenosti jsou založeny na tom, že jsem si pásku lepil sám. Protože nejsem expert, mohl jsem udělat pár chyb, takže moje pocity berte s mírnou rezervou. To, co platí u mě, nemusí platit u vás. Aplikace není zase tak těžká, ale s páskou je třeba zacházet opatrně, hlavně se nedotýkat lepidla. Subjektivně, po „polepení“ stehen byly pásky znát. Trochu mne tahaly u kolen a trochu i štípaly (možná byly moc napnuté a tahaly příliš kůži), ale po navléknutí kompresních šortek tento pocit zmizel. Co se týče achilovek a kotníků, tam nebyl pocit žádný, tj. tejpy jsem tam nijak necítil.

A jaký byl tedy jejich účinek? Začnu tím lepším (opět subjektivně). Po celou dobu jsem neměl žádné potíže s achilovkami. Tejpy dobře držely a bolest nepřišla. Na druhou stranu, u stehen mi moc nepomohly. Zde byl problém částečně v tom, že jsem si po celou dobu, kdy bylo horko, cpal pod kompresní šortky ledy k ochlazení a ty mi při svém rozpouštění tejpy úplně promočily. I když měly být tejpy voděodolné, „hrubým“ zacházením se začaly po pár hodinách odlepovat. Nakonec jsem je večer úplně odlepil a vyhodil.

Na úplné závěry je pro mne ještě čas, nicméně zdá se, že na menší části těla (kotník, achilovka) u mne tejp bude fungovat, ale u větších, jako jsou stehenní svaly, tejp vynechám.

Kategorie článku: Firstpage, SportArticle