banner ad

Ultrabalaton se pomalu blíží – aktualizace

08.04.2016 | Autor: | Přidat komentář

Tak už se to pomalu blíží. Do Ultrabalatonu zbývají už jen necelé dva měsíce. Mezidobí od posledního článku bylo z hlediska tréninku relativně ustálené a vyznačovalo se vysokou kilometráží. Od vánoc jsem si vybral pouze týden volna na cestu do Itálie, jinak víceméně trénuji bez přestávky.

Vzhledem k psychickému opotřebení ze stále stejné tréninkové trasy jsem po letech udělal změnu a místo kroužení po parku v Olomouci jsem dal dohromady novou trasu. Odměnou mi je subjektivně příjemnější a efektivnější trénink. Navíc jsem kromě centra začal běhat i na cyklostezce na Chválkovické, kde to jde ještě lépe.

Přípravu poslední týden narušují zdravotní problémy. Začalo nám jaro, stromy se osypaly květinami, všude kolem poletuje pyl a mě teče z nosu, svědí mne oči a hlavně mám obtíže s dýcháním. Dušnost během raných fází jara je můj každoroční problém, který trvá jeden až dva týdny, dokud si tělo nezvykne. Během této doby se dopuji sprejem, bez kterého bych asi musel trénink přerušit. Letos je to obzvláště silné a tak doufám, že to brzy skončí.

Na základě dlouhých běhů, které si ordinuji každé nedělní ráno, to vypadá s přípravou relativně době, vytrvalost tam je. Jako test momentální připravenosti mám na příští pátek naplánován běh z Olomouce do Jeseníku (105 km). Před ním si dám 2 dny volna, abych do toho nešel z plného tréninku. Tato akce by mi měla prokázat, zda mě objemová dřina z předchozích měsíců vede správným směrem.

Ve spolupráci s Atexem jsme připravili nový design běžecké kombinézy – ona to tak ani není běžecká kombinéza, jako trisuit – na používání triatlonového suitu při ultramaratonu jsem zvyklý a velmi mi vyhovuje. Hotovo a dodáno by mělo být příští týden, takže poté se vám asi pochlubím pár fotografiemi.

27. března jsem se jako vodič mého syna Patrika zúčastnil velikonočního půlmaratonu v Prostějově. Byla to velmi příjemná akce, řekl bych rodinného typu, kterou okořenil i velmi dobrý výkon Patrika. Při druhé půlce v životě se zlepšil o 25 minut a dosáhl času 2:04.26. Poprvé to také byl souvislý běh a nikoli indiánský. Jako jediný dětský účastník jinak výhradně dospělými obsazené půlky navíc předběhl řadu soupeřů, takže z toho nebylo očekávané poslední místo. Gratulace!

Co se týče závodů, nic se nemění. Ultrabalaton a Kirishima-Ebino Kougen Extreme Trail jsou potvrzeny, Horská výzva 24 v Jeseníkách více méně také (asi se poběží na Červenohorském sedle místo Dlouhých strání a počet účastníků by neměl být omezen), takže zbývá pouze odchytit flek na B7. Vzhledem k tomu, že po Ultrabalatonu budou další závody už jen trailové, chystám se po Maďarsku upravit přípravu, protože přece jen ultra na rovině je něco jiného než trail, takže mne čekají kopce a kopce. Uvidím, zda se mi to bude líbit.

S zájmem budu sledovat snažení kolegy Davida Koribského na pouštním dobrodružství Marathon Les Sables, kde mu přeji hodně štěstí a cílovou pásku.

 pros01  pros02

Kategorie článku: Firstpage, SportArticle