banner ad

Začínáme běžecký trénink

20.09.2012 | Autor:

Takže jsme se víceméně zapracovali v posilovně a nyní nastává chvíle, kdy začneme s běžeckým tréninkem. Předpokládám, že jste už někdy běhali, protože v opačném případě to nebude až tak lehké…

Běh je vyloženě venkovní aktivita a dá se provozovat celý rok. Při cvičení v posilovně často vidím řadu lidí, kteří trénují na běžeckém pásu třeba i v létě. Podle mého názoru jsou to vyhozené peníze. Samozřejmě je třeba hlavně během zimy skousnout velice nízké teploty a třeba sněhovou vánici, ale nezapomeňte, že kromě samotného běhu tímto trénujete i svoji psychickou odolnost, která je stejně důležitá, ne-li důležitější, jako fyzická připravenost. Já osobně nikdy před během nesleduji předpověď počasí. Trénuji za slunečného i deštivého počasí, za sněhu, mrazu.

První měsíc si na rozběhnutí vystačíme s pár kilometry. Vzdálenost si určete sami tak, aby nebyla příliš krátká (ani se nezapotíte), nebo příliš dlouhá (přílišné vyčerpání). Já jsem začínal na 5 kilometrech. Při budování odolnosti je třeba běhat bez přestávky, tj. já bych nedoporučoval běh proložený chůzí. Ze začátku to půjde ztuha, ale nakonec si zvyknete.

Co se týče času, podle některých je nejlepší běhat ráno, ale protože já mám ráno vyhrazeno pro plavání a posilovnu, je mojí volbou večerní běh. Časem jsem si ověřil, že běhání večer mne zbavuje celodenního stresu a na hodinu mi umožňuje zapomenou na problémy běžného dne. Navíc večerní park se sluchátky s dobrou muzikou v uších je velice příjemný. Na začátek bych navrhoval určení 4 pevných dnů v týdnu pro běh. Stanovený plán dodržujte bez ohledu, zda se vám chce nebo nechce.

Důležité body:

  • Běhejte souvisle bez přestávky přijatelným tempem
  • Dodržujte rozpis, který jste si určili
  • Když máte pocit, že to nejde, překousněte to

Kategorie článku: SportArticle

Nelze přidávat komentáře.