banner ad

Plavání – obecné úvahy

23.09.2012 | Autor:

Zatím jsme se v našem sériálu věnovali technicky snadnějším činnostem. Běhání by nemělo být problém a v posilovně stačí dodržovat pár základních pokynů (budu se jim věnovat v jednom z dalších článků). Nyní nás ovšem čeká trochu jiné kafe, plavání.

Pokud nejste mimořádně dobří a rychlí prsaři, budete se muset naučit plavat kraul. Většina závodů má pro plavání v ironmanské distanci (3,8 km) stanoven limit (obvykle 2:15 nebo 2:30) a pro tento případ vám asi běžná prsa stačit nebudou.

Plavání není ani tak o mimořádné fyzické kondici, ale spíše o stylu. S dobrým stylem můžete snadno porazit a mnohem tělesně zdatnějšího plavce. S dobrým stylem se tolik neunavíte a můžete ušetřit síly na dalších 180 km kola a 42 km běhu. Bohužel, naučení dobrého či alespoň přijatelného stylu je obtížné a je to na delší dobu.

Nyní tedy k mým osobním zkušenostem. Jakmile se potvrdila moje účast na letošním Norsemanovi, tj. v říjnu 2011, jsem byl nucen popřemýšlet, co dělat se svým plaveckým stylem. Zbývalo mi 10 měsíců a po konzultaci jsem se první 2 měsíce tréninku rozhodl věnovat výhradně nacvičování stylu. Se samotným objemovým plaveckým tréninkem jsem začal až od počátku roku 2012.

Mám ověřeno, že pro ironmana stačí 5 měsíců intenzivního plavání. Samozřejmě nečekejte, že se objevíte v čele plaveckého pole, ale pokud půjde vše dobře, doplavete v pohodě, v časovém limitu a nažhaveni na zbytek závodu.

Důležité body:

  • Soustřeďte se nejdříve na styl a až poté na objemy.
  • Zachovávejte kladný přístup a optimismus, i když se výsledky při nacvičování stylu nedostaví ihned. Nezapomeňte, že získání pocitu pro vodu je záležitost delší doby.
  • Nenechejte se otrávit, pokud se na vás ostatní plavci v bazénu budou dívat jako “co to tam ten blbec nacvičuje”.

Kategorie článku: SportArticle

Nelze přidávat komentáře.