banner ad

Plavecký neopren

01.10.2012 | Autor:

Předpokládám, že jako novici v triatlonu nemáte zkušenosti s plaváním v neoprenu – pokud tomu tak skutečně je, jste na tom jak já. Poprvé jsem se do neoprenu oblékl až při tréninku před dlouhým triatlonem. A musím se přiznat, že moje první dojmy nebyly zrovna moc kladné. Představoval jsem si, že budu pravidelně trénovat venku v neoprenu, ale nakonec z toho bylo jen pár vyzkoušení a pravidelný trénink v bazénu. Proč tomu tak bylo a proč se mi to dneska v neoprenu líbí?

Kupujeme neopren

Tato plavecká pomůcka může (no vlastně je) být velmi drahá. Ceny se pohybují asi od 3 tisíc za úplně základní model až po 15 tisíc a výše. Můj první neopren, Orca 3,8, jsem si koupil použitý přes eBay a vyšel mne asi na 4 tisíce. Mimochodem jej pořád mám a používám na trénink. Na závody se mi velmi osvědčil Orca Sonar, který vyjde asi na 8 tisíc.

Výběr správné velikosti není snadný, ale většina výrobců má na Internetu tabulky s rozměry jednotlivých částí těla, podle kterých si lze vybrat svoji velikost. Konkrétně Orca má neopreny o trochu menší, než stejná čísla jiných výrobců. Všiml jsem si, že i některé české e-shopy umožňují vyzkoušení a výměnu velikosti. Samozřejmě je nutné dávat pozor, abyste neopren při oblékání nepoškodili, což jde velmi lehce – pak je vracení těžší a dražší. Neopren se ve vodě neroztáhne, takže je výběru správné velikosti třeba věnovat odpovídající pozornost.

Při nákupu doporučuji provést velmi pečlivou kontrolu.

Poprvé se oblékáme

Pro začátečníka není oblékání neoprenu nic snadného. Budete potřebovat igelitovou nákupní tašku, ne tu tvrdou, ale obyčejnou, kterou dávají/prodávají v Globusu, Albertu apod. Začnete levou nohou. Nasadíme sáček na nohu a zasuneme ji do nohavice. Konec neoprenu by měl sahat ke kotníku nebo trochu výše. Navlékněte nohavici na celou nohu až téměř k rozkroku. Sejměte sáček a nasaďte jej na druhou nohu. Opět vytáhněte nohavici nahoru. Nasoukejte do neoprenu zadek a snažte se jej dostat co nejvýše tak, aby dobře seděl v rozkroku, ale současně moc natahal. Navlečte si sáček na levou ruku a navlečte si rukáv. Opět, konec rukávu by měl být mírně nad zápěstím. Neopren musí dobře sednout v podpaždí. Zopakujte pro druhou ruku. Chytněte vzadu šňůru zipu a neopren zapněte. Dobře si jej upravte okolo krku, v podpaží a rozkroku. To jsou místa, která by vás mohla po delším plavání v neoprenu bolet.

Skáčeme do vody!

Jsme tedy nasoukáni v neoprenu a jsme u rybníka, jezera nebo třeba i venkovního bazénu. Výhody neoprenu si na vlastní kůži ověříme velmi rychle. Neopren nadnáší, takže i když nebudete nic dělat, budete se vznášet na hladině. Díky nadnášení byste měli bez jakéhokoli dalšího úsilí dosáhnout 10% zlepšení výkonu. Neopren prostě vodou klouže jako nůž máslem. Další výhodou je ochrana proti chladu. Pokud jste aspoň trochu odolní, nemusíte se bát teplot vody pod 17-20 stupňů. Mezi neoprenem a tělem se vytvoří vrstva vody, která se ohřeje na teplotu těla a slouží jako izolace. Na druhou stranu, bohužel při více než hodinovém plavání ve vodě s 13 stupni, jak tomu bylo na letošním Norsemanovi, chlad dříve nebo později přijde.

Kromě nadnášení neopren i usnadňuje správné vedení rukou a celkově se necítíte tak rozevlátí. Alespoň u mne tomu tak je.

Bojujeme proti odřeninám

Při delším plavání se i dobře padnoucí neopren otírá zejména v oblasti krku o pokožku a důsledkem mohou být bolestivé a nepěkné odřeniny. To je nepříjemné hlavně při plavání v moři ve slané vodě. Já jsem vyzkoušel návlek na krk Neck-tech, který měl dobré reference, ale bohužel mi nepomohl tak, jak jsem očekával. Na čtyřkilometrové distanci mě krk stejně bolel. Mojí volbou je Bodyglide Skin Formula Regular, který strojí cca 300 Kč (36 g). Bohužel se v Česku obtížně shání, takže já jej objednávám z britského e-shopu Wiggle.

BodyGlide se mi výborně osvědčil na Norsemanovi, kde jsem po čtyřkilometrovém plavání neměl na krku po neoprenu ani stopu.

Plavky pod neopren?

U žen je volba jednoduchá. Všechny, co jsem kdy viděl, mají pod neoprenem plavky. Jaké překvapení…

Muži to mají různé a netroufl bych si říci, jako procento jde s plavkami (nebo tri-suitem) a jaké naostro. Já jsem dosud vždy plaval bez plavek či tri-suitu, takže bohužel nemohu přidat zkušenosti “z druhé strany”. Pokud jste příliš stydliví, asi si pod neopren budete muset něco vzít, protože při závodech je sice striptýz tolerován, ale davy lidí obvykle čumí právě tam, kam moc nechceme. Kromě toho, při plavání naostro je trochu delší čas potřebný v T1 k převlečení do cyklistického.

Zacházení – buďte mimořádně opatrní

I sebesilnější neopren se snadno protrhne nebo pořeže.

Tipy pro bezpečné zacházení

  • Před nasazováním si ostříhejte nehty na rukou a nohou. Dlouhé nehty snadno neopren prořežou.
  • Při natahování příliš neopren neprotlačujte jednotlivými prsty. Snažte se sílu rozložit na více prstů.
  • Neopren si oblékejte v suchém stavu.
  • Po každém použití je nutné neopren důkladně umýt ve vlažné vodě.
  • Sušte jej převráceně (vnitřkem ven) zavěšený na věšáku.
  • Neopren neskládejte a neskladujte v šuplíku. Pořiďte si široký věšák a pověste jej do tmy do skříně.

Poškozený neopren jde sice snadno a rychle opravit pomocí lepidla, ale kdo by jak tak pro nic za nic chtěl poškozovat tak drahou věc?

Jak často trénovat v neoprenu

Já si neopren nechávám na poslední 2 měsíce před velkým závodem, kdy začínám plavat venku. Stačí mi jednou týdně, aby si na něj (znovu) zvykl. Jinak pilně trénuji v bazénu a “bezplatné” zrychlení díky neoprenu je vždy příjemným bonbónkem.

Letos jsem hodně času strávil v neoprenu v moři, často pěkných vlnách. Zejména ve Španělsku, kde byla voda studená a byly relativně velké vlny, bylo i přesto plavání příjemné. Je možné, že jakmile si na neopren zvyknete, budete s sebou na dovolenou k moři vozit kromě plavek také tento “módní doplněk” – člověk v neoprenu mezi lidmi na pláži je vždy středem pozornosti.

Proč se mi plavání v neoprenu nakonec zalíbilo?

  • Skoro bez úsilí jsem si zlepšil čas o 10 %!
  • Můžu plavat venku mnohem déle, než by to jinak bylo možné.
  • Neopren mi pomáhá zachovávat správný styl.
  • A asi i řada dalších věcí, na které si teď nevzpomenu…

Kategorie článku: SportArticle

Nelze přidávat komentáře.