banner ad

Ranní běhání v Jeseníkách

01.10.2012 | Autor:

Návštěva rodičů je asi běžnou záležitostí u většiny z nás. U mne si každou z těchto příležitostí okořením ranním běžeckým výletem, který je jak prostředkem k vypocení jídla a pití z předchozího dne, tak vítanou možností jak strávit čas v krásné přírodě, jež Jeseníky bezpochyby nabízejí.

Minulý víkend jsem sobotní a nedělní ráno strávil v kopcích, a chtěl bych se proto podělit o tip k běžeckému nebo třeba i pěšímu výletu.

      

Jeseník – Čertovy kameny – Rejvíz – Zlatý chlum – Jeseník

Trasa s krásnými výhledy do údolí, na vzdálené hory a daleko do Polska. Krásná příroda, hlavně za dobrého počasí. Možnost výstupu na rozhlednu Zlatý Chlum a trocha šplhání po skalách při výstupu na Čertovy kameny.

  • Vzdálenost: 20,00 km
  • Čas: 2:00:00
  • Celkové stoupání: 610 m
  • Kalorie: 1 600 C
  • Obtížnost: {{{{/5

Stručný popis trasy: 

Vyrážíme z Masarykova náměstí v Jeseníku. Dáme se směrem ke kostelu a pokračujeme dále ke kruhovému objezdu, kde zatočíme vlevo. Po 100 m překročíme cestu, starý most a běžíme rovně. Přibližně po dalších 200 metrech se dáme doprava (sledujeme ukazatel k chatě Čertovy kameny). Od této chvíle až k Čertovým kamenům celkem asi 3 km příkře stoupáme. Za Čertovými kameny již běžíme po hřebenu, tj. relativně po rovině až k rozcestí, kde zatáčíme vpravo směrem k Rejvízu. Po cca 10 km se dostáváme na rozcestník u Rejvízu. Točíme doprava směrem do lesa po červené na Zlatý Chlum. Příkrá stoupání se zde střídají s klesáními, ale obecně běžíme do kopce. Asi na 15 km se dostáváme na Chlum. U rozhledny se dáváme vlevo a běžíme po modré (pozor, asi po 400 metrech se stáčíme doprava z cesty do lesa!). Klesáme strmě dolů a po značce se dostáváme na Křížový vrch. Zde proběhneme okolo novostavby restaurace a přímo za nosem se dáváme přímo dolů lesem. Zakrátko se objevíme na kopci místními zvaném “Fučík”, kde se v polovině dáváme doprava směrem do lesa. Asi po 400 metrech točíme vpravo směrem k sousoší Priessnitze a odtud pokračujeme dolů směrem do centra města.

Náročnost:

Pro běžce je trasa relativně velmi náročná, zejména pokud se nešetříte a skutečně trénujete. Pro pěší turisty je to středně náročný výlet. Běžci si musí dávat pozor na kotníky, protože velké části trasy jsou v terénu s kameny a kořeny, kde hrozí riziko uklouznutí a zranění.

Ramzová – Šerák – Obří skály – Ramzová

Trasa s krásnými výhledy do údolí a na blízké hory. Krásná příroda, hlavně za dobrého počasí. Možnost občerstvení na chatě Šerák, pěkné Obří skály.

  • Vzdálenost: 11,00 km
  • Čas: 1:30:00
  • Celkové stoupání: 630 m
  • Kalorie: 800 C
  • Obtížnost: {{{/5

Stručný popis trasy: 

Vyrážíme z Jeseníku směr Ramzová. Dojedeme na Ramzovou a dáváme se vlevo směrem k lanovce. Neparkujte hned u silnice na velkém parkovišti, které je placené. Místo toho jeďte nahoru, kde je přímo u lanovky parkoviště zdarma pro (podle mého odhadu) cca 200 automobilů. To je náš výchozí bod. Z parkoviště vyrážíme okolo lanovky přímo příkře vzhůru. První kilometr je skutečně hodně prudký. Traverzujeme přes sjezdovku a pokračujeme vzhůru. V polovině stoupání na stanici lanovky Čerňava zatočíme o 180° vlevo a asi po kilometru a půl se dostáváme k přestupní stanici lanovky. Proběhneme mezi dvěma budovami a pokračujeme po značce směrem nahoru na Šerák. Asi po půl kilometru se dostaneme do celkem náročného terénu – dávejte pozor na nohy, nebezpečí zranění!! Za pěkného počasí jsou odměnou za naše úsilí krásné výhledy do údolí a na Keprník. Konečně se dostáváme nahoru k chatě, před níž si ještě zazvoníme na zvon (pro štěstí). Turista si asi dá na chatě pivo, ale běžec pokračuje dále. Proběhneme nad chatou a pokračujeme rovně – netočíme vlevo směrem k horní stanici lanovky! Velmi brzy se rovinka změní v téměř extrémní (prudký a kamenitý) sestup, kde spíše sešplháváme, než běžíme. Asi po 1,5 km se dostáváme k Obřím skalám. Zde opět pokračujeme rovně za nosem dolů v terénu. Držíme se turistické značky. Na rozcestníku se dáváme po vlevo po cestě a asi po 300 metrech opět  bočíme po značce do lesa. Po seběhnutí dolů přešplháme mírnou terénní překážku (sráz) a pokračujeme příjemným lesem nahoru a dolů směrem k parkovišti.

Náročnost:

Pro běžce je i tato trasa relativně náročná, a to jak ve stoupání, tak hlavně při technickém sestupu v terénu, kde hrozí nebezpečí zranění. Pro pěší turisty je to středně náročný výlet s možností občerstvení na vrcholu.

Kategorie článku: Blog, TravelArticle

Nelze přidávat komentáře.