banner ad

Protahování – jak předcházet zranění

11.10.2012 | Autor:

Až příliš často vidím hromadu lidí, jak po příchodu do posilovny hned nastupují k nářadí a strojům, jak zahajují běžecký trénink bez protažení. Já jsem měl na počátku stejný přístup, takže místo okamžitého odsouzení bych jim chtěl trochu otevřít oči, protože to poslední, co bychom od tréninku čekali, je zranění.

Protažení před cvičením v posilovně vám zabere 5 minut a dalších 5 minut budete potřebovat po cvičení. Pokud jdete běhat nebo vyjíždíte na kolo, budete potřebovat ještě méně. Na začátku vám to možná bude připadat zbytečné a jako ztráta času, ale jakmile si na protahování zvyknete, až vám to ani nepřijde.

Nebudu zde dlouze popisovat množství cviků a omezím se na vysvětlení sérií protahovacích cviků, které provádím sám a mám ověřen jejich pozitivní přínos.

Posilovna

Nohy:

             

      

Tělo:

             

Protahování by mělo být před začátkem cvičení v posilovně méně intenzivnější, než po jeho ukončení. Při každém cviku si před cvičením počítám do pěti, zatímco po cvičení do sedmi.

Kolo a běh

             

   

Musím se přiznat, že ačkoli protahování před (po) běháním a kolem nevynechávám, nijak zbytečně ho nepřeháním. Protahuji se spíše v posilovně, kde je k tomu větší klid a lepší podmínky. Nicméně, nezapomeňte, že i krátké zahřátí a protažení je k užitku věci!

Kategorie článku: SportArticle

Nelze přidávat komentáře.