banner ad

Motivace 2 – Jak vydržet na cestě

02.11.2012 | Autor:

Tento článek navazuje na předchozí článek, který se zabývá tím, jak nalézt motivaci k tréninku a jaké jsou vlastně motivační prvky, které by vás měly pohánět vpřed. Protože se jedná o věc, která je skutečně velmi důležitá, rozhodl jsem se přidat pár dalších poznámek, které by vás měly podpořit ve vašem snažení.

1. Dát o sobě vědět

  • Všichni asi máme rádi, když se o nás ví, a ještě lépe, je-li to v pozitivním smyslu. Takže kromě toho, že si tréninkem určitě zlepšíte svůj vzhled, tedy za podmínky, že si zvýšený pohyb nebudete kompenzovat větší porcí jídla, určitě si vaši známí všimnou, že třeba na túře se při výstupu do kopce, kdy jste byli minulý rok zadýchaní a úplně zpocení, nyní dýcháte úplně klidně a skoro se nezapotíte, nebo třeba při výletě na horském kole na horách svým kamarádům budete ujíždět, ačkoli jste v minulosti byli vždy poslední.
  • Pokud si dáte vysoké cíle a navíc jich dosáhnete, můžete se nakonec objevit i v běžných médiích, jak se to podařilo mě.

2. Stanovit si náročný cíl – skutečnou výzvu

  • To je možná trochu individuální, ale u mne platí, že pokud si nedám ten nejvyšší cíl, málokdy se mi podaří vydržet na cestě za jeho splněním. Místo toho, aby bylo vaším konečným triatlonovým cílem dokončení třeba Moraviamana, umiňte si, že se chcete vidět na vrcholu Mt. Gaustatoppenu na Norsemanovi, v cíli francouzského Embrunmana nebo Spartatlonu.
  • Vždy, když se vám nebude chtít trénovat, už nebudete při tréninku moct, nebo se budete sami sebe ptát, proč to dělám, zavřete oči a představte si sami sebe nejen v cíli, a hlavně během závodu. Představte si atmosféru smečky protivníků, krásné přírody, ale také bolesti a únavy, proto velmi často je tím skutečný cílem cesta za ním. Nezapomeňte, že se snažíte dosáhnout něčeho, co většina lidí nemůže.

3. Využít svůj čas naplno

  • Možná, že až příliš často ležíte u televize a vlastně se nudíte. Nebo se vašim koníčkem stala hospoda. Pravidelný a náročný trénink vám vnese do života řád. Už se při návratu domů z práce nebudete muset sami sebe ptát, co budete dělat. A nakonec si všimnete, že i to hospodu nebudete potřebovat tolik, jako dřív. Přece jen, pocit z jakékoli dobře vykonané práce je více, než pocit z “dobře” vypitých piv.
  • Nakonec z vaší snahy bude mít nepřímo prospěch i vaše rodina. Zdravý duch a tělo jí dá více, než jen pouhá výplatní páska, i když i tato je samozřejmě důležitá. A tak i vašim blízkým nebude vadit, když budete o trochu méně doma a snad vás i ve vašem úsilí podpoří.

     

Kategorie článku: SportArticle

Nelze přidávat komentáře.