banner ad

Běháme v zimě

10.01.2013 | Autor:

Máme tady zimu, nasněžilo (tedy alespoň místy) a teploty nám klesly pod nulu. Při přípravě na ironmana se však touto nepřízní počasí nenecháme vyvést z klidu. Tento článek stručně shrnuje mé dojmy a zkušenosti s běžeckým tréninkem během zimního období.

Při cvičení v posilovně se běžecký pás nezastaví. Přestože nejsem fandou indoor běhání, dokážu pochopit, že některým lidem se nechce mrznout (co ale nechápu je to, že lidé na pásu běhají i v létě…). Můj přístup k běžeckému tréninku je jednoduchý – vždy venku, za každého počasí, v mrazu i horku. Motivace je jasná, kromě fyzické odolnosti se tímto snažím i o posilnění mentální.

Letos se teploty drží nad nebo těsně pod nulou. Pamatuji si, že před rokem či dvěma, když teploty klesly pod -20 °C, jsem svoji zásadu neporušil. I když jsem byl obalený v oblečení jako eskymák, venkovní trénink jsem nevynechal. O dešti snad nemá cenu ani mluvit.

V zimě se trochu více věnuji rozcvičení před začátkem tréninku. Nejde ani tak moc o protažení, jako spíše o zahřátí. Rozcvičuji se na chodbě v domě, kde je ještě teplo. Na začátek dávám trochu rychlejší tempo, a jakmile se začnu potit, zvolním na obvyklou rychlost.

Za nízkých teplot se ještě více než obvykle snažím o uvolnění svalů na nohou, abych si nepřivodil svalové zranění. Zvyknutí na tento režim běhu trochu trvá, ale jde to.

Jaké je tedy moje běžné vybavení do nízkých teplot?

  1. Běžecké elasťáky (pokud teplota klesne pod -10 °C, tak beru zateplené (jinak letní)
  2. Čepice (beru, pokud je pod nulou)
  3. Rukavice (na běžky, ale pokud je chladněji než -5 °C, beru Goretexové silné na hory)
  4. Obuv – normální tenisky a ponožky z merina, nic speciálního
  5. Na vrh beru jako základní vrstvu kompresní tričko s dlouhým rukávem Under Armour Cold Gear, jako střední vrstvu zateplené tričko Craft a navrch běžeckou softshellovou bundu Hi-Tec. Toto oblečení mne spolehlivě udrží v suchu a teple.
  6. Nikdy nezapomínám na přehrávač MP3 s muzikou nebo audioknihou a hodinky (sporttester). Je to zábava a navíc mám sluchátky ucpané uši a je menší zima.

I přes obtíže s teplotou, sněhem, ledem, apod. je běhání zábava i za chladných zimních večerů. Nedejte si jej ujít!

Kategorie článku: SportArticle

Nelze přidávat komentáře.