banner ad

Tréninkový plán listopad 2012 – březen 2013

19.11.2012 | Autor:

V poslední době se na mne obrací stále více adeptů ironmanské distance s tím, že neví, jak přesně natrénovat na tento unikátní sportovní výkon. Velmi často lidé vědí, jak trénovat v posilovně, na kole a běh, ale spojení všech aspektů tréninku do funkčního celku vyžaduje trochu zkušeností. Na extrémní vytrvalostní výkony se trénuje trochu jinak a navíc je to dlouhodobá záležitost. Já osobně jsem samozřejmě prostudoval různé zdroje, ale samotný plán jsem sestavoval sám. Jako vždy upozorňuji, že plán funguje pro mne a není žádná záruka, že bude fungovat i pro vás. Proto jej (pokud budete chtít) použijte jako návod pro svůj vlastní.

Mám pro vás dvě zprávy, jednu dobrou a jednu špatnou. Špatná zpráva je: abyste dosáhli cíle ironmana, budeme muset na tréninku makat. A to pravidelně a tvrdě. Budete se muset mentálně ztužit a získat odolnost. Dobrá je: vás plán nebude složitý, nebudete zahlceni papírem a nestrávíte více času studováním plánu, než samotným tréninkem.

Následující plán je v podstatně stejný, jako v případě mého tréninku na Norsemana 2012, jen v něm přibyl trenažér na kolo. Při přípravě na Norsko jsem na kole v podstatě neseděl od prosince do konce března. Je tedy náročnější než minulý rok a měl by mě spolehlivě dovést do cíle Swissman Xtreme Triathlonu, Enbrunmana nebo Spartathlonu (zatím není jasné, pro který z těchto závodů se rozhodnu/budu vylosován či zvolen).

 Den Ráno Odpoledne Večer
Pondělí
75 minut

2 km
Úterý
1:30 hod.

10,00 km
Středa
75 minut

10,00 km
Čtvrtek
1:30 hod.

2 km
Pátek
75 minut

10,00 km
Sobota
1:30 hod.

10,00 km
Neděle
1:00 hod.

10,00 km

Tento plán vydá celkem na cca 15 hodin tréninku týdně.

V rámci přípravy plavání zařadím o začátku února ještě jeden plavecký trénink navíc , který (podle časových možností) buď zařadím ve čtvrtek před kolem nebo jím nahradím čtvrteční kolo.

Je jasné, že tento časový plán není pro každého. Já jsem překladatel na volné noze, takže jsem časově flexibilní. Pokud chodíte do běžného zaměstnání, budete asi muset ranní tréninky začínat brzy ráno. Například v Olomouci jsou plavecký stadion a také posilovna otevřeny od 6:00 ráno (navíc je mám v pár minut pěšky od domu). Nezapomeňte však, že chcete čehosi dosáhnout a budete pro to muset také cosi udělat a řadu věcí obětovat.

Tvrdě trénujte a užijete si svůj závod jako já svého Norsemana!

Kategorie článku: SportArticle

Nelze přidávat komentáře.