banner ad

Camelbag ano či ne – praktické zkušenosti

15.04.2014 | Autor: | Přidat komentář

Již delší dobu jsem se zabýval otázkou, jak při delších výbězích zajistit odpovídající hydrataci. Při běžném běžeckém tréninku, který mi trvá přibližně 80 minut, si vystačím s tím, co do sebe dostanu před začátkem. Co však dělat v případě, že během trvá 3 nebo i více hodin?

camelbagPro mne jako milovníka osamocených dlouhých běhů vždy nastává problém, jak své tělo dostatečně napájet, abych z běhu měl taky trochu radosti. Těžce získané zkušenosti mi říkají, že hydratace je skutečně základem a není radno ji podceňovat.

Úplně první „verzí“ byly před pár lety, když jsem běžel svůj první maraton, dva sáčky s džusem v kapse, celkem asi půl litru. Nelze se divit, že po doběhnutí to nebylo to pravé ořechové. Při svých triatlonových snahách jsem se spoléhal na občerstvovací stanice, nebo jako v případě Norsemana, na podporu svého týmu. Od té doby, když jsem začal s ultramaratonem, jsem vlastně po celou dobu řešil, co s pitím.

Druhou verzí byl opasek s 0,5 l lahví. Ačkoli na fotografiích tyto opasky vypadají dobře, u mne se ukázaly být slepou uličkou. Nevím, jestliže je to způsobeno křivkami mého těla, ale hydratační opasky mi nikdy nesedly. I když jsem je měl celkem hodně utažené, při běhu láhev skáče a celý pás se mi posunuje z polohy boků nahoru k pasu. No a samozřejmě, jelikož je pas užší než boky, po posunutí nahoru celý opasek pracuje, pohybuje se nahoru a dolů a otáčí kolem těla. Na delších trasách není nic otravnějšího, že neposlušný opasek.

Při přípravě na letošní Spartathlon a ironmana Moraviaman jsem se rozhodl vyzkoušet Camelbag. Po zvážení svých potřeb a všech důležitých plus a mínus jsem se rozhodl pro Camelbag s objemem 2 litrů.

Před prvním výběhem jsem si párkrát vyzkoušel vytažení a vložení vaku do batohu. Chce co určitý grif (hlavně jak dosáhnout žádoucí polohy hadičky), ale rychle to zvládnete. Napoprvé jsem vak naplnil 1,5 vody. Batoh i při úplném naplnění dobře sedí na zádech. I když má jen jeden popruh ve výšce prsou, při běhu nijak neskáče ani nepřekáží. Hadičku je lepší místo upnutí do poutka zastrčit pod popruh batohu, aby při běhu neklimbal. Co mě dost vadilo, bylo šplouchání kapaliny při běhu. Tento problém se mi podařilo konzultací zdrojů na netu a vlastním pokusem vyřešit (podívejte se níže).

Samotný batoh (bez plného vaku) je lehký a dost minimalistický. Je tam jedna „větší“ a jedna menší kapsa. Do větší se vejde pár gelů a energetických tyčinek (odhadem 4 gely a 2 tyčky, ale „plnou polní“ ještě nemám vyzkoušenou, takže nemohu tvrdit s jistotou). Do menší spodní kapsy se vejde telefon, dokumenty, klíče, záchodový papír apod. Celkově však s batohem jako potravinovým nosičem moc nepočítejte.

Materiál batohu vypadá solidně a odolně, takže si myslím, že vydrží celkem dlouho i mě, který se extrémně potím. Popruhy při běhu nikde nedřou a batoh skutečně dobře sedí na zádech.

Co se týče čištění, po doběhnutí párkrát vypláchnu vnitřek vaku vlažnou vodou a hadičku „propláchnu“ tak, že nasávám čistou vodu z vaku. Případně lze uzavřený vak spolu s koncovkou („náustkem“) na hadičce stisknout. Vak poté zavěsím za spoj hadičky vzhůru nohama a nechám schnout. Vnitřek vaku je suchý za cca 2 dny, ale s hadičkou je to horší, kapky jsou vidět pár dní. Proto bych doporučoval před opětným naplněním hadičku znovu propláchnout. Kompletní demontáž vaku včetně hadičky jsem zatím nezkoušel, stejně jako dezinfikování. Zatím není takové horko, aby to bylo nutné, a upřímně řečeno, moc se mi do toho z lenosti nechce…

Camelbag jsem zatím zkoušel na 4hodinových bězích a výborně se mi osvědčil. Na začátku května mám naplánovaný běh z Olomouce do Jeseníku, kde se skutečně ukáže, jak batoh funguje při ultramaratonu, zvláště zda někde nezačne při tak dlouhém běhu dřít.

Cena batohu není nízká, ale když uvážíte, že jej budete moci používat řadu let, pokud se o něj budete starat, není to špatná investice. Pořízení batohu s vakem bych doporučil každému serióznějšímu běžci, který se aspoň občas vydá na dlouhou distanci.

Pokud se navíc vydáváte na cyklistické výlety, je tento vak skutečně ideální (ale pivo do něj nelijte, to raději do sebe na občerstvovací stanici, kterých je na cestě jistě velmi mnoho).

Jak (téměř) zabránit šplouchání kapaliny v Camelbagu

Naplňte vak tekutinou. Uchopte jej za spodní stranu a nechejte viset horní stranou dolů. Nyní je všechna kapalina „nahoře“. Vezměte do úst hadičku a vysávejte vzduch, který je nahromaděný u dna, které teď držíte v poloze nahoře. Jakmile je vzduch vysátý, vak normálně otočte a vložte do batohu. Uvidíte, že šplouchání je po celou dobu omezeno na minimum.

Kategorie článku: Blog, Firstpage, SportArticle