banner ad

Strava při dálkovém běhu: ovocné želé

29.04.2015 | Autor: | Přidat komentář

Tímto článkem reaguji na řadu žádostí o zveřejnění postupu přípravy stravy, která se mi osvědčila při 24hodinovce na páse. Tento první článek popisuje přípravu ovocného želé z 1 litru jablkového džusu.

Řada dálkových běžců trpí s přibývajícími kilometry problémy s příjmem potravy a ani já nejsem výjimkou. Tento problém jsem řešil před 24hodinkovou na páse a na pomoc mi přišla moje manželka. Ovocné želé, jehož přípravu budu popisovat, se dobře konzumuje, nedráždí žaludek a je dobrý zdrojem energie. Na druhou stranu, pokud si jej připravíte podle závěru tohoto návodu, může to být velmi chutný a nízkokalorický dezert.

Upozornění: Jako vždy zdůrazňuji, že to, co funguje u mne, nemusí nutně fungovat u vás. Je nutné vyzkoušet!

Ingredience:

  • Prášková želatina, potravinářská – typ A vepřová (čistá, lehce stravitelná bílkovina skládající se z 18 aminokyselin). Běžně se prodává (5 g = cca 18 kcal).
  • 1 litr jablkového džusu

Poznámka: Některé čerstvé ovoce (např. kiwi, ananas) obsahuje proteolytický enzym, takže pokud ho do želé přidáte v nezpracovaném stavu, nemusí želé ztuhnout. Pokud chcete takové ovoce použít, je třeba jej buď převařit nebo použít zavařené z plechovky.

Kromě džusu lze při přípravě želé použít také mléčné produkty (mléko, jogurt), víno, polévku apod. Záleží na tom, co máte rádi.

Postup:

1. Do misky dejte práškovou želatinu – 20-25 g (množství želé závisí na tom, zda má být želé tvrdší nebo měkčí; pokud chcete tvrdší, použijte více želatiny).

DSC07483

2. Do želatiny nalijte 120 ml vody. Několik minut nechejte stát, dokud želatina kompletně nenasákne vodou.

DSC07484

2a. Po několika minutách bude želatina vypadat takto.

DSC07487

3. Do hrnce dejte cukr. Množství cukru závisí na tom, zda to má být želé sladší a více energetické. V tomto případě byl použit hnědý třtinový cukr.

DSC07492

4. Do cukru přidejte trochu vody a nechejte úplně rozpustit – dostanete syrup.

DSC07493

5. Zapněte sporák. Do teplého syrupu (nesmí vařit!!) za stálého míchání přidávejte připravenou želatinu. Kompletně rozmíchejte.

DSC07495

6. Za míchání nalévejte jablkový džus – úplně rozmíchejte.

DSC07498

7. Připravenou želatinu s džusem nechejte zchladnout na pokojovou teplotu a nalijte do vhodné nádoby (pokud chcete připravit čiré želé bez pěny, je třeba použít cedítko k přefiltrování – pomalu přelévejte, aby se nevytvořila pěna). Dejte do ledničky a nechejte zchladnout a ztvrdnout. Rychlost ztvrdnutí závisí na množství připraveného želé.

Poznámka: Připravené želé je třeba nechat při nízké teplotě, protože při vysoké se rozpustí.

Poznámky k použití při sportu: Želatina se dobře hodí na pás nebo pro závody s podporou, kdy vám jej může podávat vás doprovod. Použití při neasistovaných závodech je trochu problematické z logistických důvodů.

Volitelné – jak si připravit dezert

8. Do misky nebo poháru přidejte rozmixované zavařené broskve (připravte jemnou pastu) a jahodu.

DSC07490

9. Na takto připravený základ přes cedítko pomalu a opatrně nalévejte želatinu.

DSC07502

10. A takto vypadá výsledek – je to stejně chutné, jako je to pěkné!

DSC07517

Přeji přejemný běh a také dobrou chuť!

Galerie:

Fotografie © 2015, Kyoko Činčiala
Všechna práva vyhrazena.

Kategorie článku: Firstpage, SportArticle