banner ad

Strava při dálkovém běhu 2: Pyré z batátů (sladkých brambor)

02.05.2015 | Autor: | Přidat komentář

Jak jsem avizoval ve svém předchozím postu, díky relativně silnému zájmu vás, běžců, následuje recept, který se mi osvědčil při 24hodinovém závodu na pásu.

Batáty jsou v současné době snadno k zakoupení v každém větším supermarketu, a proto by vám nákup neměl činit větší potíže. Celkem často jsou navíc v akci…

Upozornění: Jako vždy zdůrazňuji, že to, co funguje u mne, nemusí nutně fungovat u vás. Je nutné vyzkoušet!

Ingredience:

  • Batáty (1 ks nebo více, podle toho, kolik pyré potřebujete)
  • Sůl, sirup (pokud chcete vyrobit dezert: šlehačka/smetana)

1. Pro ty, kteří nikdy batát neviděli – tak to je ono:

DSC07844

2. Batát oloupeme (relativně silně – ale ne příliš – protože při tenkém oloupání zůstanou vlákna a i při rozmixování z toho nevznikne hladké pyré). Nakrájíme na kolečka a ponoříme do velkého množství vody a necháme stát asi 10 minut, aby se odstranila případná chuť “planého” ovoce/zeleniny.

DSC07845

3. Nakrájíme kolečka na půlky. Dáme do vody tak, aby hladina dosahovala k hornímu okraji brambor (vody nesmí být příliš mnoho ani málo). Vaříme, dokud nebudou batáty měkké.

DSC07848

4. Tentokrát k urychlení manželka použila tlakový hrnec (v našem případě vaření trvalo asi 5 minut).

DSC07849

5. Vidličkou nebo špejlí zjistěte, zda jsou batáty měkké.

DSC07851

6. Tyčovým mixerem nebo přepasírováním vyrobte hladké pyré. Přidejte cukr v množství dle chuti (samotné brambory jsou již samy o sobě sladké), sladký sirup (hustý roztok cukru ve vodě) nebo med. Přidejte špetku soli, aby se zvýraznila chuť (není nutné).

DSC07854

7. Na mírném ohni nechejte odpařit vodu. Pokračujte za stálého míchání, dokud pyré nedosáhne požadované hustoty. Nepoužívejte příliš silný oheň, protože by se pyré připálilo. Pro sport je lepší více vody, protože je pyré řidší a lépe se konzumuje.

DSC07861

8. Takto vypadá hotový produkt:

DSC07886

9. Pokud z pyré chcete udělat dezert, můžete do něj přimíchat smetanu nebo šlehačku. Dovnitř je možné přidat jedlé kaštany naložené v sirupu, krájený zavařený ananas (z plechovky) nebo vařené jablko (rozkrájené na kousky kousky).

10. Domácí jedlé kaštany naložené v sirupu s brandy…

DSC07524

Galerie:

Fotografie © 2015, Kyoko Činčiala
Všechna práva vyhrazena.

Kategorie článku: Firstpage, SportArticle