banner ad

Tri-suit Atex ve službách ultramaratonce

10.08.2016 | Autor: | Přidat komentář

Po kladných zkušenostech s custom tričky od společnosti Atex, které používám při tréninku a vlastní „prezentaci“ jsem se rozhodl vyzkoušet i jejich tri-suit Elite. Svůj dosavadní tri-suit 3XU už mám pár let a jeho životnost se blíží ke konci. Zde je malá recenze toho přírůstku do mé ultramaratonské výbavy.

Proč používám tri-suit? Mojí původní hlavní specializací byl ironman triatlon, během kterého jsem si zvykl na přiléhavý tri-suit. Tento zvyk mi zůstal i po přechodu na ultramaraton jako na moji hlavní disciplínu. Cyklistická vycpávka mi při běhu nevadí, spíše ji vítám jako podporu citlivých oblastí. Materiál tri-suitů obecně rychle schne, je relativně kompresní a dobře se v něm sportuje (za předpokladu, že se člověk nestydí za vlastní tělo, protože je vidět každá nedokonalost).

Konstrukce a vzhled

Jak již říká název, jedná se o jednodílnou krátkou kombinézu bez rukávů. Co se týče části nohou, jsou nohavice ve srovnání s tri-suitem 3XU poněkud kratší, takže je nutné na tento pocit si zvyknout. Na ramenou je použita hustá síťka. Od pasu nahoru je materiál lesklý, dole je poněkud matnější, ale dohromady to nevypadá násilně. V kombinaci s odpovídajícím designem se určitě jedná o stylově i funkčně kvalitní výrobek. Dobrou vychytávkou jsou i dvě zádové kapsy (bez zipu).

Design a kvalita tisku

Můj nový tri-suit pochází od společnosti Atex, která za mírný poplatek umožňuje použít vlastní design. Ten mám již k dispozici z předchozích objednávek triček, takže úprava samotného návrhu byla relativně jednoduchá. Co je velmi pozitivní, je odolnost tisku. Atex nepoužívá netrvanlivé potisky ani fólie. Například na tričkách ani po stovce vyprání není znatelné žádné zhoršení kvality tisku. Stejné platí i pro tri-suit. Design zůstává stejný i při každodenním praní.

Odolnost

Při běžném používání nejsou zřetelné známky poškození. Provedení je odolné, nikde se nic nepáře. Během trailu Kirishima-Ebino Kougen Extreme Trail, kdy byl povinnou výbavou batoh s vodou, se však tri-suit v místě styku s popruhy batohu poněkud „ošoupal“. Atex na tuto možnost upozorňuje v pokynech k použití, takže to není důvod ke stížnosti, ale přece jen bych čekal, že téměř nový tri-suit zůstane po 8,5 hodinách trailu beze stop poškození.

Pohodlí

Tri-suit je relativně pohodlný. Cyklistická vycpávka je tenká a při běhu nevadí. S kompresí je to slabší, hlavně v oblasti mohou, ale výrobce suit jako kompresní neinzeruje. Na kratších tratích není problém s odřeninami, ale při delších bězích jsem měl potíže s odřeninami na břiše (u pupku), kde končí zip, a na bocích. Není to nic, co by se nedalo vydržet. Tri-suit velmi rychle schne i na těle (to je příjemné hlavně při ultra, když už člověk nemá co potit…).

Závěr

S cenovkou cca 1500 Kč + 400 Kč za vlastní design tento tri-suit není nejlevnější záležitostí, ale vzhledem k převažujícím pozitivním vlastnostem je pro mne dobrou volbou. Možná by stálo za to trochu zapracovat na pohodlí (aby nevznikaly odřeniny) a odolnosti materiálu proti otěru.

Obrázky:

Pohled zepředu – na pravé straně je vidět odření od batohu po trailu

trisuit-front

Pohled zezadu

trisuit-back

Pohled zezadu – detail dělené kapsy

trisuit-pocket

Detail na síťovaný ramenní díl

trisuit-shoulder

Pohled zepředu – detail dělení materiálů v pase

trisuit-front-waist

Kategorie článku: Firstpage, SportArticle