banner ad

Aya – městečko řemesel a alkoholu

16.08.2016 | Autor: | Přidat komentář

Na 6. srpna jsem si naplánoval výlet do řemeslnického městečka Aya, které se nachází cca 40 km od mého dočasného útočiště. Je zde známá ulička s řadou obchodů, buď se sklem nebo alkoholem, protože kromě řemesel je toto místo známé tak výrobou alkoholu. Trasa má mít příjemných 85 km a i s prohlídkou měla zabrat cca 10 hodin.

Vzhledem k silné dopravě na hlavní spojnici mezi Kobayashi a Miyazaki, po které bych musel běžet většinu trasy, jsem zvolil mnohem zajímavější silnici 26, která je velmi úzká a klikatí se horami. Je velmi málo používaná, takže byl předpoklad, že se na ní za celou dobu nesetkám s žádným autem.

Vybíhám

01 02

Budík mám nastaven na pátou ranní, ale nepodaří se mi vstát dříve než po půl hodině opakovaného vyzvánění budíku. Tentokrát beru kompletní výbavu včetně stehenních návleků a CamelBaku. Počasí je na začátek ideální, pod mrakem, není tak horko. V 6:15 se vydávám směrem do Suki po své oblíbené tréninkové trase. Po 10 kilometrech a proběhnutí kilometrovým tunelem se brzy dávám doprava po cestě 26.

04 05

Na začátku ještě vede otevřeným terénem, ale po několika kilometrech se vydávám nahoru do hor. Jak se dále posunuji do divočiny, postupně se zužuje. Nakonec je z ní cesta s šířkou pro jedno auto a vždy po nějaké chvíli se na pár metrů rozšiřuje, aby se mohla případná auta míjet. Klikatí se serpentinami, nahoru a dolů.

06 07

Japonci lesy v horách nechávají růst, jak se jim zlíbí, takže všude okolo je pravá buš. Společnost mi dělá řeka, která šumí dole pod srázem. Asi v polovině cesty narážím na menší přehradu a k mému překvapení se uprostřed ničeho objeví kemp – vypadá ale prázdně a asi tady dlouhá léta nikdo nebyl.

08

Ke konci 26 a s pár kilometry do cíle dělám malou odbočku k lanovému mostu Teruha, kde jsem byl naposledy asi před desíti lety. Dávám si kolu z automatu a přesvědčuji se, že se nic nezměnilo.

09

Trochu se rozpršelo, ale jsem za toto ochlazení vděčný, protože přece jen už je dost teplo.

Aya

Do cíle přibíhám za 4 hodiny po 42 kilometrech.

11 12

V Aye právě probíhá letní festival, takže při vstupu do nákupní ulice dostávám poukázku na pivo zdarma. To se mi velice hodí, takže projdu celou ulicí a na úplném konci si pivo vyzvednu. Kupodivu není fronta.

13

Po maratonu je třeba doplnit žaludek, takže se nacpu čokoládou a vše zapíjím kolou. Projdu si pomalu uličku, doplním obsah svého Camelbaku a pomalu se chystám na návrat do hor.

Na cestě zpět kopíruji asi 4 kilometry trasu, ale poté odbočuji doleva a přímo nahoru. Tady to vůbec neznám, takže se hodlám navigovat podle svého Fenixe 3. Asi po kilometru stoupání jsem však překvapen na židli sedícím člověkem, který mi řekne, že se nahoru nedá, protože tam během období dešťů spadl most. To je velká čára přes rozpočet. Stejnou cestou zpět se mi nechce, jiná cesta přes hory, kterou bych znal, není a mobil je mi k ničemu, protože datový roaming v Japonsku je přece jen trochu drahý…

Zpět

Rozhoduji se tedy vrátit do Aye a k návratu použít hlavní silnici. Je to sice jednoduché k navigaci, ale o pár kilometrů delší a kromě toho po hlavní silnici, kde z poloviny nejsou chodníky. Navíc z oblohy zmizely všechny mraky, takže začalo být příšerné horko. Moc se na to netěším, ale jak jsem řekl, stejnou cestou se mi vracet nejde. Z Ayi je to na hlavní úmorných 10 km – zdá se mi to mnohem delší až do bodu, kdy si začnu myslet, že běžím špatně. Pak se ale objevuje hlavní silnice, já se občerstvuji a vydávám se na závěrečných 35 km po důvěrné známé trase. Kilometry se vlečou a zpestřením je pár tunelů bez chodníků, kterými jsem nucen proběhnout. Sem tam přejdu na pár minut do chůze – je brzké odpoledne a největší pařák.

Po cestě je pár příležitostí k sednutí a občerstvení, ale kromě doplnění paliva do CamelBaku a zkonzumování vlastních zásob si je nechávám ujít a vytrvale postupuji vpřed. Dnešní běh je výlet, ale současně je to trénink, takže to nechci flákat. Posledních pár kilometrů ve zvlněném terénu je dost nepříjemných, takže jsem rád, že se po devíti a půl hodinách vracím domů.

Data:

  • Kobayashi – Aya: 41,99 km, 3:52 h
  • Aya – Kobayashi: 48,25 km, 4:58 h
  • Celkem: 90,24 km, 8:50 h, tempo 5:52 / km

Galerie

Kategorie článku: Firstpage, SportArticle