banner ad

Zhodnocení roku 2017 a plány na sezónu 2018

31.12.2017 | Autor: | 8 komentářů

Jako tradičně je poslední den v roce dobrou příležitostí ohlédnout se zpět a zhodnotit, co se povedlo a co méně, a podívat se také do budoucnosti a zamyslet se, co přinese rok další.

Rok 2017 byl výsledkově velmi úspěšný. Druhý rok v řadě žádné DNF a hlavně zisk „dvojkorunky“, tj. absolvování Ultrabalatonu a Spartathlonu. Zejména cíl u sochy krále Leonidase ve Spartě je bezpochyby splněním běžeckého snu a nezapomenutelným zážitkem. Také další dvě akce byly výsledkově nad očekávání.

Přesto, nebo právě proto, nemůže panovat 100% spokojenost. Hlavně závěr roku se po přechodu na nový a mnohem intenzivnější trénink moc nevydařil. Po mimořádně úspěšném prvním měsíci nového tréninku, kdy jsem si zlepšil osobák na maratonu na 3:05, mi tělo vystavilo stopku. Je třeba smířit se s tím, že mi není dvacet, a i když hlava chce, tak tělo říká takhle ne. Po pár „výletech“ na cyklistickém trenažeru vynuceném potížemi a vánoční cestě jsem opět připraven na restart tréninku, ale bohužel už ne tak ambiciózního.

Statistika 2017

  • Naběháno: 8 359 km / 793 hodin, tj. 23 km denně, převýšení +71 500 m.
  • Kolo (většinou trenažer): 733 km / 38 hodin
  • Posilovna: 10x (letos jsem tomu moc nedal…)

Výsledky 2017

  • Ultrabalaton: 18. celkově
  • Kirishima Ebino Kogen Extreme Trail: 9. celkově
  • Beskydská sedmička (díky Patriku!): 9. celkově
  • Spartathlon: 73. celkově

S výsledky panuje spokojenost, i když trochu hlodá červíček kvůli 10 místům, které jsem na Spartathlonu ztratil vyprazdňováním střev před cílem.

Spokojen jsem také s tím, že se mi podařilo za celý rok najít hromadu přátel, ať už „v reálu“ nebo online. Se vzájemnou podporou se to běhá mnohem lépe a také sběr a poskytování zkušeností je zábavné.

Plány na rok 2018

Sezóna 2018 bude rokem dvou nových a mimořádně náročných výzev. Počet akcí jsem snížil na 2 (možná 3), ale jejich náročnost je mnohem větší, než v roce 2017.

První výzvou je Ultra Milano Sanremo (27. 4. – 1. 5. 2018, závod 28. – 29. 4. 2018), 287km ultra kopírující trasu slavného cyklistického závodu s limitem 48 hodin. Na cestu se vydám s tradiční posádkou (protože doprovod je povinný), kterou bude tvořit Petr Faldyna a pravděpodobně syn Patrik. Akce se účastní řada vynikajících ultraběžců a stejně jako v případě Spartathlonu, základním cílem je absolvovat. Žádné další cíle zde nemám, snad jen pořadí v první dvacítce by potěšilo.

Akcí, o které přemýšlím, ale nejsem rozhodnutý, je tradiční ultratrail v Japonsku. Uvidím, jak se budu cítit v přípravě, ale mám strach ze zranění před zářijovou hlavní akcí sezóny.

Tou hlavní akcí je Ultra Gobi, epický 400km ultra závod v čínské poušti Gobi. Tato akce je vyhrazena pro 50 vybraných elitních běžců z celého světa a měl jsem to štěstí, že mezi nimi mohu být i já. Na 400km mimořádně náročnou trať je vyhrazeno 6 dnů (28. 9. – 4. 11. 2018) a vzhledem k náročné logistice (celý program zabere čas od 24. 9. do 7. 11. 2018) to bude suverénně nejobtížnější akcí v mojí běžecké kariéře.

Na této akci mne budou podporovat DSL Food (můj tradiční sponzor), Kilpi (díky, Járo Urbane!), které mne kompletně vybaví oblečením, Compressport a rozjednána je rovněž podpora města Olomouce a Olomouckého kraje. Pomoc (zapůjčení věcí) mám rovněž domluvenu s řadou dalších lidí, hlavně díky Davidu Koribskému a Pavlu Markovi. Další informace jsou na zvláštním webu k této akci zde.

Shrnutí

Cílem pro rok 2018 je jednoznačně pokračovat v pracovním nasazení, zůstat zdravý a zlepšit osobní vztahy, které v roce 2017 nebyly bohužel mojí silnou stránkou.

Všem přátelům a známým přeji vše nejlepší do Nového roku.

Kategorie článku: Firstpage, SportArticle

Komentáře (8)

  1. Velka gratulace k tomuto roku a preji hodne uspechu v tom roce 2018, at to vse klapne, tak jak ma. Budu drzet palce a sledovat a fandit. Bude to chtit jeste hodne odhodlani, nervu, casu, ci pokory, ale ty to das a ja to budu s radosti sledovat a treba se nekdy na nejake te ultra akci potkame 🙂 cus!

    • admin

      Díky moc, Petře. Sám jsem zvědavý, jak ty dvě letošní ultra akce dopadnou. Nicméně, i tobě řádku kilometrů a zranění a vše nejlepší i do osobního života. I já doufám, že se někdy (brzy) potkáme.

  2. Víťa Mrkvička

    I já se připojuji s gratulací k pěkným loňským výsledkům. Spartathlon jsem po očku sledoval na notebooku a jsem rád, že zrovna tvůj doběh docíle jsem viděl live 🙂 Musel to být úžasný pocit. Přeji hodně štěstí v nadcházejícím roce. Ty naplánované akce vypadají nesmírně náročně, tak hlavně opatrně! Též držím palce při hledání optimálního tréninkového systému. Skokový přechod na “systém Brunner” byl možná až moc velký šok pro tělo. Každopádně hodně zdaru v roce 2018.

    • admin

      Ahoj Víťo. Díky moc za komentář. Úžasný pocit to tedy byl, přál bych ho zažít každému běžci. Je pravda, že skokový přechod se nevydařil, tedy první měsíc ano, ale poté jsem byl asi neopatrný a nereagoval na signály. Mám už upraveno a postupně budu zrychlovat, ale tentokrát tak, aby bylo vše v pořádku. Přeji i tobě vše nejlepší do nového roku a hodně zdraví!

  3. Zdeněk

    Ultra Gobi, ty jsi démon 🙂 ať se v nové sézoně daří a splní se ti všechna přání. Též budu sledovat a fadit.

    • admin

      Ahoj Zdeňku, díky za komentář. Na UG se moc těším, budu sem tam přidávat nějaké příspěvky z příprav, pokud bude čas a bude se mi chtít. Teď se ale soustřeďuji na Ultra Milano Sanremo. Sportu zdar!

  4. tomáš cinciala

    Brácha.hodně štěstí,a hlavně zdraví do nové sezóny.