banner ad

Uprostřed zimního spánku

01.02.2018 | Autor: | Přidat komentář

Konec ledna je dobrá příležitost něco málo napsat. Je okurková sezóna, něco jako uprostřed zimního spánku, i když vyplněného pilným tréninkem. Následuje tedy shrnutí ledna a aktualizované informace k tomuto roku.

Trénink

Leden je už tradičně jedním z nejusilovnějších tréninkových měsíců, pokud se jedná o objemy. Nebylo tomu jinak i tentokrát.

Naběháno mám celkem 820 km objemových tréninků, které jsem proložil 1x týdně posilovnou. Ve srovnání s předchozím rokem je to sice o nějakých 50 km méně, ale vzhledem k okolnostem musí být spokojenost.

Byl to měsíc testování těla, kam až mne pustí po potížích ze závěru loňského roku. Současně, už není čas experimentovat a zahrávat si, protože Ultra Milano Sanremo je už za 3 měsíce.

Únor bude ještě celý objemový a mám v plánu zrychlit tak, abych se nedostával nad 5:20. Od 6. do 11. března cestujeme po italském Toskánsku, takže to bude týden absolutního odpočinku. Po tom plánuji, že se zbytek března budu věnovat rychlosti – pravděpodobně na úkor vzdálenosti, které už budu mít beztak naběhány.

První dva týdnu v dubnu bude návrat k objemům, ale v závodním tempu (5:30-5:40, abych si zvykl) a posledních 10 dnů před závodem jako vždy klidové období s rychlými desítkami.

Strava

Letošní distance (s výjimkou japonského trailu) budou velmi náročné (287 a 400), a proto se teď snažím řešit otázku stravování. Obzvláště to platí pro Ultra Gobi, který je self-sufficiency (tj. pomoz si sám). Požadavek je mít 25000 kcal celkem a při opuštění každého velkého checkpointu 2000 kcal v batohu. Každý gram se na 400 km pronese.

Od kolegů mám pár rad a velmi nadějné se jeví hlavně ořechové směsi, které jsou velmi dobré z hlediska poměru hmotnosti k energii. Aktuálně testuji nejkaloričtější ořechy, tj. makadamové. Mají 700 kcal na 100 g, jsou chuťově velmi příjemné a zatím jsem s jejich trávením neměl potíž. Jediný problém vznikl tehdy, když jsem je při běhu a žvýkání vdechl, málem jsem se udusil. Z toho plyne ponaučení, ořechy ano, ale jíst pouze během chůze.

Rovněž se chystám otestovat lyofilizované jídlo. Reference jsou dobré, tak uvidíme.

 

Zbytek kalorií zajistí tyčinky, gely atd., ostatně jako vždy.

Aktualizovaný program

Dnes ráno jsem finalizoval letošní závodní program, který je tedy následující:

  1. Ultra Milano Sanremo, 287 km: 28. – 29. 4.
  2. Kirishima Ebino Kougen Extreme Trail, 70 km: 21. 7.
  3. Ultra Gobi 400 km: 28. 9. – 4. 10.

Japonský pracovní a tréninkový kemp

Jak je již tradicí, i letos budu trávit s rodinou celé léto v Japonsku, kde se budu zabývat hlavně prací a tréninkem. Z Evropy mizíme 6. 6. a vracíme se 28. 8.

P.S. Navštivte také můj zvláštní web věnovaný Ultra Gobi zde.

Kategorie článku: Firstpage, SportArticle