banner ad

Recenze – sluneční brýle Julbo Aero Zebra Light

04.06.2018 | Autor: | Přidat komentář

Sluneční brýle jsou pro některé nepostradatelné, ale já většinou běhám bez nich. Na závodech si vystačím s čepicí, nicméně, jsem se rozhodl udělat si radost a pořídil jsem si kousek od společnosti Julbo.

Koupených jsem měl řadu brýlí z různých cenových kategorií, nutno dodat levnějších, protože s brýlemi nezacházím moc opatrně. Mezi ně patřily i čínské kopie brýlí Oakley, které za ty peníze nebyly špatné. Tak jsem začal přemýšlet, že bych si pořídil jeden originál. Poté mne však na netu zaujaly brýle, které používají biatlonisté, od firmy Julbo. Po prostudování informací a recenzí jsem se rozhodl pro Julbo Aero Zebra Light Fire.

Co se pod tímto dlouhým názvem skrývá? Aero značí tvar obrouček, Zebra označuje fotochromatická skla a Fire červenou dekoraci. Vzhledem k tomu, že jsem chtěl mít absolutní jistotu originálu, koupil jsem je v renomovaném obchodě, který je objednával přímo od výrobce. Po měsíčním čekání jsem je konečně dostal a nyní po asi 6 týdnech následuje tato minirecenze.

Brýle se prodávají včetně pouzdra a pytlíku z mikrovlákna. Na to, kolik tyto brýle stojí, je pouzdro zklamání. Je měkké, boky jsou látkové, takže nelze očekávat, že by brýle ochránily například v batohu. Proto jsem pouzdro hned vyměnil za jiné, tuhé.

Samotné brýle jsou plastové a velmi lehké. Jsou černé s červeným dekorováním. Usednutí na nos je možné upravit podle libosti, protože nosníky jsou pružné. Ze začátku mě při nošení bolel nos, ale po vyladění tvaru je vše v pořádku. Straničky jsou opatřeny silikonovým (pravděpodobně) páskem, který zabraňuje klouzání na uchu.

Nad čočkami je volný prostor, který má bránit mlžení. Nutno dodat, že funguje. Brýle jsem používal na Ultra Milano Sanremo a nemlžily se, ani když jsem byl úplně zpocený.

Výrobce udává, že by čočky měly reagovat na změnu intenzity osvětlení do 20 sekund (a proto prý nejsou vhodné do auta na řízení). Myslím, že to odpovídá skutečnosti. Skla mají příjemný nádech do červena, i když na vnějších okrajích se mi zdá, že jsou trochu do modra. Z vnějšku na slunci mají relativně atraktivní barvu, podobnou očím hmyzu. Úplné zrcadlovky to však nejsou, protože si při nošení dávejte pozor na to, kam se díváte.

Potud dobré stránky. Nyní k problémům. Za určitých okolností se na vnitřním povrchu skel objevuje červený odlesk nosníků. Než si na to člověk zvykne, je to dost rušivé.

Samotné čočky jsou podle mne velmi náchylné k poškození. Nečistil bych je ničím jiným, než mikrovláknem – při prvním čištění, kdy jsem mikrovlákno nepoužil, se mi podařilo čočky poškrábat. Naštěstí, i když to byla moje chyba, mi mateřská firma ve Francii čočky zdarma vyměnila. Poslední věcí je již výše zmíněné pouzdro, které svojí kvalitou neodpovídá samotnému produktu.

Co se týče závěrečného hodnocení, jsem tak trochu na vážkách. Samotný produkt je bezpochyby kvalitní, ale podle mého názoru, poměr ceny k výkonu není moc příznivý. Svoji službu brýle určitě odvedou, jen je třeba při používání a přenášení dávat pozor, protože se mi nezdají být tak odolné.

Kategorie článku: Firstpage, SportArticle