banner ad

Badwater 135 – World’s Toughest

09.07.2019 | Autor: | 9 komentářů

Uplynuly dva měsíce od Ultra Milano Sanremo a přichází jeden ze dvou vrcholů sezóny – Badwater 135 v kalifornském Údolí smrti. Tento příspěvek bude o něco více než jen shrnutím pocitů před tímto náročným závodem, protože poslední dva měsíce se nesly ve změně mého tréninkového plánu.

I když má být toto příspěvek o závodu, začnu asi tím nejdůležitějším. Po UMS, které se nevydařilo podle plánu, jsem vyhodnotil dosavadní tréninkové úsilí, ale tentokrát jsem to pojal z větší šířky. Když vyřadím loňské Ultra Gobi, které je závodem z jiné kategorie, tak od Spartathlonu 2017 měly mé výkony spíše sestupnou tendenci. To i přesto, že v tréninku jsem neubral, možná spíše přidal. Po sezení s Radkem Brunnerem a Petrem Válkem po UMS a po vlastním zvážení jsem se rozhodl udělit tělu nový impuls – polopaticky řečeno, místo volného dlouhého klusání jsem do tréninku zařadil i kvalitu.

Musím se přiznat, že tato změna nebyla jednoduchá. Snad ani ne fyzicky, ale spíše v hlavě – srovnat si fakt, že z tréninku ubylo 25 % objemů a hodně času, není snadné. Kromě samotné rychlosti (tempové) jsem zařadil pravidelné kopce, kdy věřím, že by mi mohly pomoci v rozvoji síly a přinést ovoce i na rovinkách. V minulosti monotónní tréninkový plán se změnil v celkem rozmanitý, což je zábavné.

Za dva měsíce je výsledek takový, že se cítím mnohem silnější a připravenější. Aby ale vše nevypadalo tak pozitivně, za tuto dobu jsem běžel nejvíce 40 kilometrů v kuse, takže otázka, jaký vliv bude mít zmenšení objemů na celkovou výdrž pro 200+ km závodech, je velkou neznámou. Z tohoto hlediska je start na Badwater skokem do vody po hlavě.

Abych však nepsal jen o sobě, do Údolí smrti bych se nemohl vydat bez týmu, který mi poskytuje neocenitelnou pomoc. Jirka Hálek, Petr Faldyna a Jana Tvardková (pořadí jmen nijak nevyjadřuje jejich důležitost) do tohoto projektu investovali hodně úsilí a prostředků. Už před samotným závodem jim za to patří velký dík.

Kompletní výbavu mi jako svému ambasadorovi poskytlo Kilpi. Vše je důkladně otestováno, takže během závodu by neměla přijít žádná překvapení. Důležitým doplňkem bude i molekulární vodík H2 Europe, s kterým mám jen ty nejlepší zkušenosti. Díky všem!

Teplota v Údolí smrti bude smrtící, ale jdu do toho po hlavě. Na Ultrabalatonu mi Petr naměřil na slunci teplotu 48 °C (samozřejmě, poušť to není) a přežil jsem, takže věřím, že tuto grilovačku ve vlastní šťávě přežiji a hlavně že se dostanu do cíle. Logisticky je celá akce mimořádně náročná, tak snad si všechno sedne bez problémů.

Vzhledem k chabému pokrytí místa mobilním signálem budu mít omezenou možnost podávat zprávy v průběhu závodu. GPS trackery mít nebudeme (loni prý nefungovaly dobře), takže měření bude probíhat jen na pěti místech.

Budu rád, když mi budete držet palce, aby společné úsilí všech nepřišlo vniveč.

Zde jsou odkazy, pokud budete chtít závod sledovat:

Kategorie článku: Blog, Firstpage, SportArticle

Komentáře (9)

  1. Zdeněk Votava

    Pěkné, z článku je cítit nadšení i respekt z trati. Držím palce a good luck!

  2. Michale, Jirko a ostatní týme! Budu vám všem držet palce, hlavně tobě Michale! Popereš se s tím jako vždy a na výbornou! Hoj.

    • admin

      Dík Petře. Natrénováno je, pokud bude zdraví, tak snad ti to post-race pizza party užiji s radostí.

  3. Nicol Rosa

    Bude s Tebou i s celým Tvým týmem kousíček každého z nás. Popereš se s tím jako vždy a zvladneš to! Tým Tě podpoří. Držíme palce.

  4. Petr Válek

    Hodně štěstí a silné nohy na Badwateru! Já myslím, že nás musí hlavně běhání bavit a dělat radost, jinak je naše příprava při zaměstnání o ničem. A nový impuls Tě určitě posune, uvidíš sám … držím palce! Petr

    • admin

      Díky Petře. Přesně jak říkáš, pokud by nás to nebavilo, nebyli bychom tak, kde jsme. Ať se i tobě daří!

  5. George Zelenka

    Držím moc palce