banner ad

Mini recenze – On Running Cloudstratus

21.12.2019 | Autor: | 1 komentář

Tak se mi do rukou, nebo přesněji řečeno na nohy, dostaly boty On Running Cloudstratus. Mají už ode mne naloženo 400 km, takže jaké jsou moje zkušenosti?

Obvykle recenze na boty nepíšu, protože ačkoli mám naběháno tisíce a tisíce kilometrů, s pojmy drop apod. jsem se dosud nesžil – jsem nenáročný samorost, obuji a uvidím – dosud se mi stalo jen dvakrát, že mi boty fakt napadly – byly to jedny Adidasy (které mi zničily nohy na Ultrabalatonu a přispěly k DNF) a Hoka Speed Goat (s nimiž jsem si užil své na Ultra Gobi). Nicméně, když jsem se pochlubil s fotkou na FB, pár lidí mne prosilo o můj názor. Takže tady je mini recenze.

Boty jsem koupil s velkou slevou přes Kilpi – v e-shopech vidím ceny v rozmezí od 4,5 do 4,8k. To je fakt nášup, v životě bych tolik za botu nedal. Já jsem je měl za cca 2,5k, což mi přišlo snesitelné.

Mám oranžový model. Vzhledově vypadá v reálu stejně dobře, jako na fotografiích. Při prvním osahání mě trochu překvapila tuhost – a to jak podešve, tak svršku. Podešev je na omak jako z plastu, působí úplně jinak, než třeba Hoky Cliftony. Také svršek je hodně tuhý – špička mi připadá spíše jako z hikingových bot, nějaké to kopnutí do kamínku bolet příliš nebude. Říkal jsem si, že se to po pár desítkách kilometrů rozběhá, ale ve skutečnosti je toto moje očekávání naplněno tak z poloviny.

Během prvních 200 kilometrů jsem bojoval s bolestí, kterou mi pod kotníky působil vnější okraj bot. Ten se mi zařezával na citlivém místě pod spodním okrajem kotníku. Vzhledem k designu paty jsem očekával hodně měkký dopad, ale v tomto jsem byl trochu zklamán. V porovnání s Cliftony, kde si člověk připadá jako ve vatě, jsou Cloustratusy relativně tvrdé. Tento pocit přetrvává i po 400 kilometrech. Pozitivní je, že okraje, které mi působily potíže s kotníky, změkly tak, že už bolest necítím – nebo jsem si na bolest zvykl a přestal jsem ji vnímat (kdo ví?).

Co je nepříjemné, hlavně v zimě a vlhku, je skutečnost, že boty hodně kloužou. Nemusí být ani pod nulou, ale jakmile trochu zaprší a teplota klesne pod deset, boty kloužou a nemají takový odpich. Na začátku vydávaly při běhu hodně plastový, nebo možná dřevěný, zvuk – jako kdybych běžel v dřevácích (pár lidí se za mnou otočilo). Sice se trochu za ty kilometry obouchaly, ale ten nezvyklý zvuk je tam pořád.

Co se týče kvality materiálu, podešev vykazuje mírné známky opotřebení, nic zásadního. Ve srovnání s Cliftony je opotřebení mnohem menší, což je pozitivní. Co se mi líbí méně je, že se začíná odírat a trhat materiál uvnitř na patě a vnějších vnitřní okrajích (právě pod kotníky). Myslím, že nejpozději v 800 km tam budou díry.

Co k tomu říci celkově. Pokud bych za tuto botu měl dát 4,5k, určitě by to nebyl dobrý kauf. Wow efekt, který jsem měl při prvním použití Cliftonů, se tady nedostavil. Nejsou to špatné boty, běhá se v nich normálně, ale podle mne nepřinášejí dobrý poměr ceny k výkonu. Původně jsem je chtěl rozšlapat u šetřit na závody, ale teď je plán zničit je a na závody a trénink se vrátit k Cliftonům.

Toto je samozřejmě můj osobní pohled. Pokud s těmito botami máte mnohem lepší zkušenosti, nekamenujte mne 🙂

Kategorie článku: Blog, Firstpage, SportArticle

Komentáře (1)

  1. Josef

    Ahoj Michale, díky za recenzi, také se po nich poohlížím, ale za boty 4tis a více dávat nechci. Já osobně jsem byl zklamaný z Hoka Clifton 5, ničily mi vnější část nohy, když uvnitř narážely o hranu lemu. Měj se fajn a ať ti to běhá, Josef 😉