banner ad

Recenze trailových bot NNormal Tomir

23.01.2023 | Autor: | Přidat komentář

Pro ty, kteří ještě neznají značku NNormal, jedná se o poměrně novou značku vybavení pro trailové běhání, za kterou stojí samotný Killian Jornet se svou paní Emily Forsberg.

Úvodem

Kromě hadýrek, vest a drobných blbostí typu fusakle/kšiltovky nabízejí také dva modely trailových bot, Kjerag (čistě závodní botka) a Tomir (univerzální botka na všechno).

Dopředu se přiznávám, jsem fanda Kiliana, a kdyby tenhle borec propagoval na běhání pytel od brambor vlastní výroby, neodolám a stejně si ho na zkoušku pořídím.

 

No, a jelikož jsem orientací spíše dálkoplaz než závoďák, objednal jsem si v předprodeji Tomiry ve standardní variantě (existují totiž také voděodolné a kotníkové verze).

Výběr správné velikosti u předem neznámé značky je vždycky loterie, obzvláště pokud máte široké chodidlo jako já. Většinou beru velikost 44 (Inov-8, Salomon), případně 44.5 (Altra, Saucony). Tady jsem vycházel z velikostní tabulky na webu a vzal 44.5 (28cm).

První dojmy

Botky přišly podle plánu někdy v říjnu. V balení najdete krom samotných bot také náhradní tkaničky modré barvy (což jistě potěší jedince zaměřené na styl). Reklama tvrdí, že by se mělo jednat o hodně odolnou botu.

Svršek je sice tenký, ale na pohmat velice pevný, tedy není důvod reklamě nevěřit. Prodyšnost je dostatečná, odolnost proti nasáknutí je samozřejmostí. Uvnitř boty je ,,ponožka” spojená s jazykem (inspirace Salomonem se nezapře), což zvyšuje komfort a bota tím pádem lépe sedí na noze. Kolem celé boty je pak plastická osádka, která se směrem ke špičce rozšiřuje. Nechybí ani ochrana proti nakopnutí v přední části boty (pro mě kritická vlastnost, běžně v nestřežené chvilce nakopnu jediný kámen válející se široko daleko). Tkaničky jsou asymetrické a tím pádem by měly zmenšovat tlak na nohu (běžně vážu na krev, nepoznám rozdíl).

Tlumení obstarává klasická EVA pěna, pata/špička 31/23mm (tedy 8mm drop), což není papírově žádná minimalistická bota, ale na druhou stranu to není ani extrém poslední doby ala Hoka. Podešev je typu Vibram MEGAGRIP a vzorek je poměrně řídký, s pořádnými 5mm špunty.

Při prvním nazutí mě hned napadalo, měl jsem sáhnout o velikosti o 1/2 čísla menší, ale nevadí, opačně by to byl problém. Musím uznat, že bota mi jinak na první obutí sedla. Co je pro mě osobně pecka, bota je v oblasti nártu užší (ale není to užovka ala Salomon) a rozšiřuje se směrem k oblasti prstů. Tím pádem na noze perfektně sedí (hlavně pak při prudkém seběhu) a zároveň prsty mají dost prostoru na práci, Kiliane palec nahoru.

Testujeme

Boty jsem zkoušel v oblasti Králického Sněžníku, Západních Tater a převážně Nízkého Jeseníku. Výběhy byly od 10-30km, celkově natočeno něco přes 200 km. Musím uznat, že se bota příjemně odvaluje a na to že se jedná v podstatě o objemovku, je to pocitově rychlá bota (a lehká, 260g). Vůbec bych se nebál vzít si ji na horský 1/2M / maraton.

Tlumení je tak akorát, nemáte pocit nohy v sádře a zároveň necítíte každý kámen/kořen. Osobně to je moje první zkušenost s Vibram podešví a musím uznat pozitivní. Bota parádně drží na různých typech povrchu (dokonce vzhledem k poměrně agresivnímu vzorku, také obstojně zabírá na bahně a ledu). Přeběhy po asfaltu jsou taktéž bez problému, bota nikde netlačí (ale samozřejmě při častém hoblování asfaltu lze očekávat rychlou ztrátu vzorku). V sebězích je bota jistá, perfektně stabilní a jediné omezení pak bude pouze vaše hlava (respektive nohy).

Pocitově mi přijde, že se svršek za celou dobu ani nehnul. Tedy pozor pro toho, komu je při koupi příliš těsný a očekává, že se po pár kilometrech roztáhne. Celkově mi přijde chování boty hodně podobné projevu modelu Salomon Sense Ride 2, jenom s lepším gripem a krapet lepší stabilitou.

Nevím jak (jsem asi šikovný), ale povedlo se mi vytáhnout šev na mezipodešvi u jedné z bot. Sice na funkčnost to nemá vliv, ale doufám, že se bota časem nerozpadne.

Závěr

Celkově tedy za mě spokojenost a koupil bych znovu. Je to svižná, lehká, ale dobře tlumená bota a mám ji čím dál více v oblibě. Uvidíme ještě kolik Tomiry zvládnou natočit, než se začnou rozpadat. Zatím to ale vidím optimisticky.

https://www.nnormal.com/en_CZ/content/tomir

Kategorie článku: Firstpage, SportArticle