banner ad

Ultrabalaton potvrzen

02.12.2014 | Autor: | Přidat komentář

Během letošního Spartathlonu jsem měl možnost se zkušenějšími kolegy, Martinou Němečkovou, Janem Fazekasem a Alexandrem Bögim diskutovat řadu věcí týkajících se ultramaratonu obecně. Kromě cenných informací se při našich rozhovorech opakovaně objevilo slovo „Ultrabalaton“.

balatonUltrabalaton je relativně velmi známý podnik, který se bude již podeváté konat na konci května v Maďarsku. Konkrétně se jedná o jeden okruh (ale 220 km, jak s trochou ironie konstatují organizátoři) okolo Balatonu. S limitem 32 hodin tento závod svojí náročností trochu zůstává za Spartathlonem, ale stále je to mimořádná výzva, kterou v žádném případě nelze podceňovat. Koneckonců, 220 km je 220 km. Výškový profil je méně náročný než v Řecku, ale i tak je možné na trase očekávat hory bolesti…

Abych tedy přikročil k tématu, ve dnech 30. a 31. května 2015 se se mnou můžete setkat někde v blízkosti Balatonu. Úspěšně jsem se zaregistroval, a je proto už nyní jasné, že i příští rok nezůstanu bez velkého závodu. Spartathlon totiž mění pravidla registrace a už nezáleží na rychlosti přihlášení, ale asi se bude vybírat (podmínky dosud nejsou známy). Můj třetí řecký pokus je tudíž ve hvězdách, takže tento maďarský epický závod je srovnatelnou výzvou.

Logisticky je tato akce mnohem jednodušší než Spartathlon. Už jen to, že na start se lze dostat autem za 4 hodiny je obrovský rozdíl. Také pravidla (pokud tedy zůstanou nezměněna) jsou relativně volnější, než u Spartathlonu, kde je například poskytování podpory omezeno na pár vybraných míst. Tentokrát mi bude dělat podporu moje rodina. I když pro jedenáctiletého kluka a manželku (Japonku) to bude celkem náročný podnik, doufám, že to bude i dobrá příležitost, jak prožít něco nového a utužit vztahy.

Nyní je proto jasné, že zbývá cca 5 měsíců hrubé přípravy a poté měsíc ladění formy. Za 3 týdny po této akci následuje Moraviaman (ironman triatlon), ale zatím je web organizátorů zcela mrtvý, takže zda bude či nebude, zatím není jasné. Stejně tak ještě nezačala registrace k ultratrailu Kirishima-Ebino Ultratrail, kterého bych se rovněž chtěl v červenci zúčastnit v Japonsku nedaleko mojí letní tréninkové základny (Kobayashi, Kyushu) u manželčiných rodičů.

Zároveň začínám s hledáním sponzorů na antarktický ultramaraton 2016. Pokud máte pár peněz nazbyt, určitě se ozvěte 🙂

Kategorie článku: Firstpage, SportArticle