banner ad

Účastníkův průvodce Spartathlonem

08.10.2015 | Autor: | Přidat komentář

Tento článek není o tom, jak běžet nebo doběhnout Spartathlon – najdete v něm pár informací z první ruky, díky kterým bude vaše účast jednodušší a příjemnější.

Přestože se každoročně Spartathlonu účastní jen asi 400 běžců, je to přece jen úrovní a logistickou náročností velká akce. Během svých tří účastí jsem získal pár zkušeností, které by se mohly hodit dalším aspirantům na dotyk nohy sochy krále Leonidase ve Spartě.

Poznámka: Všechny časové údaje, čísla autobusů atd. platily v roce 2015.

  1. Za cenu startovného dostáváte ubytování na celou dobu závodu a plnou penzi. Za tuším 450 Euro to na týden není špatné.
  2. Logistika. Ačkoli Dan Orálek pokaždé cestuje autem, já (a pokud vím i ostatní členové českého a slovenského týmu) preferují letadlo. Je to rychlé a v konečném výsledku i levnější (pokud jste bez podpory a nepůjčujete si auto). Na cestu do Atén si vždy vybírám přímý let ve středu, protože považuji za kontraproduktivní trápit se přestupem kvůli pár stovkám úspory. Ideální (pro nás z Moravy) je pro to vídeňské letiště, kde je k dispozici přímý let s Austrian s odletem 10:40. Za dvě hodinky jste v Aténách, když se připočte 1 hodina rozdílu, tak jste tam cca o půl druhé.
  3. Do hotelu. Na letišti si kupte před terminálem v budce dva lístky na Airport bus (jeden tam a jeden na zpáteční cestu). Jeden stojí 5 Euro. Do Glyfady, která je tradičně centrem závodu, jede autobus X96. Z letiště na zastávku u hotelu je to cca 40-50 minut. Protože autobus zastavuje pouze na znamení, doporučuji po cca 35 minutách jízdy zapnout mobil s mapami a pomocí GPS sledovat, kde se má vystoupit. Vystupuje se na zastávce 2nd GLYFADAS nebo 3rd GLYFADAS. Z obou je to do hotelu London, ve které jsou ubytováni čeští běžci, pár minut pěškobusem.
  4. Na registraci. Registrace k závodu probíhá ve středu a čtvrtek v nedalekém hotelu Fenix. Já se vždy registruji ve středu, kdy je registrace do 16:00. Pokud jsou lidi, samozřejmě se registruje, dokud nejsou zpracováni všichni. Protože hotel London ubytovává až po zaregistrování, nechávám si kufry tam a jdu hned do Fenixu. Na registraci si nezapomeňte certifikát o zdravotním stavu, protože bez toho by vás na start nepustili. Já jsem měl zatím vždy štěstí na frontu, takže jsem moc dlouho nečekal, ale v horším případě může čekačka zabrat i více než hodinu. Na registraci dostanete kartičku účastníka, potvrzení o zaplacení, vstupenku na závěrečnou party, podepíšete registrační dokument, odevzdáte zdravotní certifikát a u závěrečného stolu dostanete svůj race pack. Mimo běžných věcí je tam hlavně čip na botu, 2 startovní čísla (jedno musí být vzadu, jedno vepředu) a samolepicí pásek s vaším startovním číslem. Ten se lepí na velký kufr, který necháte během závodu v hotelu London a také (a hlavně) na menší zavazadlo, které vám odvezou do hotelu ve Spartě. Poté se můžete vrátit do hotelu London a udělat běžný check-in. Pokoje jsou většinou po dvou, pokud je vás více, dá se domluvit rozmístění do pokojů podle toho, jak chcete.
  5. Stravování. Jednoduše: snídaně: 7–10, oběd 13–15 a večeře 19–21. Snídaně je většinou ok, bufet. S obědem nemohu sloužit, protože jsem na něm ani jednou nebyl. Večeře bohužel bufetová není, dostanete hlavní jídlo na talíř a dorazit se můžete pár věcmi, které jsou k dispozici.
  6. Doprava do centra a prohlídka. Já mám zbytek středy a část čtvrtka vyhrazeny na nákupy a prohlídku města. Lístky, které stojí 1,2 Euro za kus (na 70 minut) se dají koupit na recepci hotelu. Z Glyfady jede do centra autobus A2, který má zastávku přes ulici od hotelu London, asi 200 metrů vlevo. Do centra Atén to trvá přibližně 45 minut. Pozor na jednu věc! Autobusy zastavují jen na znamení, tj. musíte si na autobus mávnout, jinak vám přejede přímo před nosem. Z autobusu můžete vysednout buď u chrámu olympského Dia, nebo (pokud se vám podaří odjet o zastávku dál) u parlamentu. Lepší je to u chrámu, protože odtud se po přejití zebry na druhou stranu můžete pohodlně dostat širokým bulvárem přímo pod Akropoli. Atény nejsou podle mého názoru příliš pěkné město, památek tam není mnoho. Vezměte si mapu a za 3 hodiny to máte obchozené pěšky. Pokud se rozhodnete koupit si lístky do jednotlivých atrakcí (Akropolis atd.), je potřebný čas samozřejmě delší. Abyste nemuseli kupovat všude samostatný lístek, dá se koupit jakási „permanentka“, kde máte ústřižky pro vstupy. Do atrakcí se dá vstoupit opakovaně na jednotlivé ústřižky, ale na Akropoli pouze jednou. Na olympijský stadion tato vstupenka neplatí, je třeba si koupit lístek zvlášť.
  7. Čtvrtek – drop bagy a předzávodní rozprava. Brzký spánek po dlouhé středě asi nebude pro nikoho problémem. Příštího dne následují další povinnosti. Od 10 do 16 je možné v hotelu Fenix nechat své drop bagy, tj. balíčky, které chcete dovézt do jednotlivých checkpointů. Já osobně vezu balíčky cca na 25 z celkových 74 checkpointů. V hotelu jsou očíslované pytle (podle čísel checkpointů), do kterých se balíčky hází. Doporučuji sáčky řádně uzavřít. Poté je až do 17:00, kdy začíná předstartovní rozprava anglicky mluvících účastníků, volno. Já si během této doby připravím své nádobíčko (připnutí startovního čísla, umístění čipu na botu atd.) a poté opět jezdím do centra Atén. Během rozpravy se dozvíte jen málo nového oproti tomu, co jste si již určitě nastudovali sami z race manuálu. Účast je sice povinná, ale nezapisuje se, takže pokud byste se tam neobjevili, nic se nestane.
  8. Pátek, jde se na to. Každý máme svoji předzávodní rutinu, ale je třeba pamatovat na to, že autobus pod Akropoli odjíždí v 6:00 a na nikoho se nečeká. Já vstávám v 4:40, abych měl na vše dost času. Od 5:00 je lehká snídaně, kterou jsem dvakrát absolvoval a posledně ne. Kolem 5:30 se začnu soukat do svého oblečení a v 5:45 jsem již dole spolu se všemi zavazadly. V sobotu se nespí (to se běží) a nedělní nocleh je ve Spartě, a proto na pokoji nesmí zůstat žádné věci. Velký kufr uloží v hotelu London a do Sparty si můžete nechat poslat jen malé zavazadlo s nejnutnějšími věcmi, které budete potřebovat po závodě (hygiena, oblečení apod.). Dodávka na tyto zavazadla většinou čeká vedle autobusu. Těsně před šestou se všichni natlačí do autobusu (většinou jsou dva) a za chvíle se už jede. Pod Akropoli to trvá asi 20 minut. Z parkoviště je to mírně do kopečka asi 150 metrů na start. Zde se závodníci dělí do dvou kategorií. Jedni, co se družně baví, a druzí, kteří se uzavírají do sebe a meditují, co jim přinesou následující nekonečné hodiny běhu. Já patřím do druhé kategorie. V sedm zazní povel ke startu a masa běžců uvádí svá těla do pohybu. Jaké to je během samotného závodu zjistíte v mých race reportech.
  9. Sparta. Ať už jste šťastní finisheři či vás sebere sběrný bus, je cílem Sparta. Může se stát, že vás autobus zaveze do hotelu asi 50 km na jih u moře, ale Češi a Slováci jsou většinou ve Spartě. Po doběhu a nezbytné uvítací proceduře každého finishera eskortuje do hotelu jeden z pořadatelů. Večer se koná na hlavním náměstí akce. Nedělní ráno začíná snídaní. Mezi 9 a 11 si můžete vyzvednou své drop bagy, které jste nechali na cestě na checkpointech. Je to v místní tělocvičně, ale skoro nikdo neví kde to je. Tak tady je adresa (cestu si najděte na Google mapách): Episkopou Vrestheni 25 (25 Επισκόπου Βρεσθένη). Na oběd se starostou Sparty se odjíždí autobusem z hotelu okolo 12 hodiny. Cesta obvykle trvá cca 30 minut, pokaždé je akce jinde. Mezi 16 a 17 se odjíždí směr Atény. Je to únavná tříhodinová jízda autobusem, kterou zpestří jen pohled na horu, kterou jsme museli překonat a klikatou cestu dolů. Do Atén se přijíždí kolem osmé, následuje opět check-in v hotelu (celkem dlouhá fronta), večeře a potom nezbytné pivo na sousední čerpací stanici.
  10. Pondělí, večerní party. Pondělí se nese v znamení klidu. Léčí se šrámy, a pokud zbývají síly, následuje návštěva centra Atén. Na závěrečný ceremoniál a party se odjíždí mezi 17 a 18 (letos 17:30). Na ceremoniálu se předávají medaile a diplomy všem finisherům, což zabere valnou část večera. Jídla a pití jsou plné stoly, takže není se problém opít a přežrat. Pak už jen následuje půlnoční návrat do hotelu.
  11. Úterý. Check-out v hotelu je ve 12, což je ideální. Letadlo zpět letí v 15:20, takže před polednem se seberu, dojdu na zastávku autobusu X96, která je hned vedle přilehlé čerpací stanice a během hodiny jsem už na letišti.

Kategorie článku: Firstpage, SportArticle